Piciorul plat la copil. Cum îl depistăm şi ce metode de tratament pot fi aplicate
Piciorul plat este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ce apar la copii. În acest caz, micuţii trebuie prezentaţi pentru examinare unui medic de specialitate, chirurg ortoped pediatru sau medic de recuperare medicală, în vederea stabilirii corecte a diagnosticului şi recomandărilor de tratament de specialitate ce se impun.
Acest lucru se poate face în ambulatoriile medicale – secţiile de Chirurgie-Ortopedie sau Recuperare Medicală sau în centrele private de Recuperare Medicală ce au angajaţi medici de specialitate.
Ce trebuie să ştim despre piciorul plat la copil?
- Bolta plantară este principala componentă a piciorului, asigură statica şi, de asemenea, contribuie la un mers sigur, fără ca acesta să devină obositor.
- Formarea bolţii plantare este determinată de arhitectura şi aşezarea oaselor piciorului iar aceasta este realizată de ligamentele articulare, fascii şi aponevroze, precum şi de musculatură şi tendoane, ce au un rol extrem de important.
- Piciorul are două arcade plantare: arcada longitudinală şi arcada transversală.
- Sprijinul şi centrul de greutate al copilului trebuie să cadă în centrul aşa-zisului ,,poligon de susţinere”. Atunci când avem sprijin unilateral (pe un picior), centrul de greutate se deplasează spre marginea externă a piciorului.
- Prăbușirea bolţii plantare a piciorului are ca urmare apariţia diferitelor forme de picior plat.
- La copilul mic, principala cauza este insuficienta dezvoltare a musculaturii care susţine bolta plantară, până la prăbuşirea acesteia. În marea majoritate a cazurilor, copilul calcă pe toată talpa ca să poată să se sprijine, să meargă fără ca să obosească şi degenerează într-un valgus (o formă de mers vicioasă).
- Întotdeauna trebuie să fim atenţi nu numai la configuraţia piciorului, pentru investigaţie şi tratament, dar şi la configuraţia axului gambei şi coapsei, deoarece putem avea un genunchi în valgus (în formă de X). În aceste situaţii se tratează genunchiul, deoarece toată biomecanica articulaţiei piciorului este compromisă iar copilul ajunge să calce pe marginea internă a piciorului, bolta plantară fiind deviată spre exterior şi se prăbuşeşte.
Conform unor autori (Prof. dr. A. Denischi, Tratat de patologie chirurgicală, sub red. Prof. dr. E. Proca, Ed. Med.Buc/1988), piciorul plat se regăseşte în trei etape şi anume:
- Piciorul plat din prima copilărie
În cazul copiilor mici, până în doi ani, la prima evaluare se constată că sunt sănătoşi, existând bolta plantară. Însă, în momentul când sunt puşi să meargă, această boltă plantară ,,dispare” şi acesta merge, de fapt, pe toată planta (talpa). În general, aceşi pacienţi au musculatura hipotonă (moale), dar şi o laxitate, adică o mobilitate articulară la genunchi, puţin exagerată.
Tratamentul, în acestă fază, constă în masaj terapeutic şi kinetoterapia de tonifiere a musculaturii deficitare a membrului inferior. Acesta se face cu stăruinţă, până la aproximativ 2 ani jumătate – 3 ani, urmărindu-se o ameliorare rapidă sau chiar o ,,vindecare” pe cât posibil, dacă putem spune aşa.
- piciorul plat al celei de-a doua copilării
În această situaţie avem de-a face cu o dezvoltare incompletă a musculaturii gambei, ce este însoţită uneori de dureri în gambă, acestea survenind ca urmare a faptului că NU s-a depistat copilul mai demult (vezi prima estapa), nu a fost tratat sau a fost tratat deficitar.
În evaluările clinice (examenul ortopedic de specialitate) s-au pus în evidenţă o clasificare extrem de importantă a piciorului plat şi anume:
- picior plat de gradul întâi – atunci când pacientul calcă pe marginea medială (interna), dar existand totuşi curbura internă.
- piciorul plat de gradul II – când nu mai exista curbura, aceasta fiind dreaptă şi copilul calca pe toata talpa
- picior plat de gradul III – atunci când avem o prăbusire a bolţii plantare; de asemenea, putem observa şi un ,,valg”, adică o deviere a configuraţiei osului talus – a capului talusului care este deviat înăuntru, dar apare intero – inferior şi tuberculul scafoidului (os component al piciorului), modificând şi biomecanica articulaţiei piciorului.
La examinarea din spate, copilul stând în picioare, se observă cum axul posterior al gambei face un unghi obtuz deschis în afară cu axul calcâiului. Cu toate astea, mobilitatea este prezentă, nu există contractură şi nici durere ci doar o hipertonie a musculaturii interne a gambei.
TRATAMENTUL PICIORULUI PLAT LA COPIL
Îndubitabil, în orice formă de picior plat este nevoie ca tratamentul să fie instituit precoce, făcut în mod organizat şi controlat atât de către părinţi cât şi de fizioterapeuţi specializaţi şi cu experienţă în recuperarea pediatrică.
Acesta constă în şedinţe de masaj, zilnic, cuprinzând tot membrul pelvin, nu numai piciorul, şi şedinte de kinetoterapie.
Exerciţiile trebuie să fie structurate pe necesitatea fiecărui pacient şi patologia individualizată, efectuate în centre specializate şi cu o colaborare desăvârşită între fizioterapeut şi medicul de specialitate.
De asemenea, este nevoie de o mare atenţie dacă se impun măsuri de ortezare! Dacă, întredevăr, este nevoie de aşa ceva, nu trebuie abuzat de acestea, deoarece, în foarte multe cazuri, efectele benefice întârzie să apară, ba chiar sunt dăunătoare în vindecarea piciorului plat la copil.
Prof. Pr. CFM GIGI MARTA
Terapeut Vojta
Formator în domeniul
Metode şi Tehnici de Terapie Fizicală
Acreditat M.S.